вівторок, 23 червня 2015 р.

СОЛОДКІ ЧИТАННЯ.




Відродження читання як духовної потреби дитини є пріоритетним напрямком роботи бібліотек.
Талановитість авторів літературних творів, особливо для дітей, найчастіше вимірюється часом. Деякі імена безслідно зникають і залишаються лише в пам'яті істориків, а деякі з великим задоволенням читає не одне покоління. А що сьогодні читають діти чи підлітки? І чи читають так активно й масово, як раніше? Чому виникло явище, яке ми називаємо "кризою читання", що спонукає або є його причиною? Ці запитання вже стають, на жаль, риторичними, оскільки спостерігається певна байдужість сучасних дітей до книги, читання. Частіше Інтернет замінює процес живого спілкування з книгою та солодкі роздуми над прочитаним. Криза читання має як об'єктивні, так і суб'єктивні причини. А читання стає все прагматичнішим. Це підтверджують бібліотекарі-практики. Хоча відомо, що читання високохудожньої літератури розвиває праву "чуттєву" півкулю головного мозку, від якої залежить творче осяяння, натхнення, фантазія, аналогове мислення. Французький філософ Дені Дідро зауважував, що люди перестають мислити, коли припиняють читати. На тлі нечуваних економічних потрясінь на земній кулі криза читання не має, здавалося б, великої ваги.
Сьогоднішні діти виховуються телеекранами, вони часто оцінюють життя, страждають і тішаться, їдять і п'ють, навіть моляться так, як радить телебачення.
На жаль, і у родинах молодих батьків книга не завжди посідає почесне місце.
Пошук роботи, фінансові проблеми, кредити, курс долара, ціни на бензин _ ось нагальні пробле­ми, на які витрачається більша частина життя батьків. Ці явища цілком захоплюють думки багатьох молодих українців. На читання книг дітям часто не вистачає ані часу, ані бажання, ані потреби. Напевно, в такий складний час ми живемо? Суспільство поступово охоплює байдужість, навіть часто по відношенню до власних дітей. Виникає логічне запитання: "Куди ж ми прийдемо?". Ми переконані, що інвестиції, вкладені в дитинство, обов'язково повернуться суспільству сторицею. А діти, відчуваючи увагу, тепло та професійні можливості бібліотекарів у забезпечені їхніх читацьких потреб та інтересів, відгукнуться своєю читацькою активністю та будуть поступово повертатися до книги, до бібліотеки. І ми бібліотекарі їм скажемо "Браво, читачі!", "Читати модно і престижно завжди", "Ласкаво просимо до бібліотеки!".








Немає коментарів:

Дописати коментар