четвер, 30 березня 2017 р.

ПИСАНКА - СИМВОЛ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ.

Писанка  — символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості. Пи́санка — яйце, декороване традиційними символами, які пишуться за допомогою воску й барвників.
Цей вид мистецтва поширений у багатьох народів світу. З писанками і фарбованими яйцями (крашанками) пов'язано безліч легенд, повір'їв, переказів, звичаїв, традицій, обрядів, які виникли ще в язичницьку добу, видозмінювалися, а з прийняттям християнства набули нової якості — пов'язаної з дійством освячення паски під час найголовнішого християнського свята — Великодня. Звідси і їхня назва — «великодні яйця».
В уявленнях багатьох народів яйце втілювало джерело життя і всього всесвіту. У стародавніх персів, індіанців, візантійців, а також у древніх греків та римлян вважалося, що всесвіт виник з яйця. Стародавні індо-іранські легенди теж це підтверджують. Предки слов'ян називали розписані яєчка «красними яєчками».  Чисте гладкофарбоване або оздоблене візерунками яйце набуло символічного релігійно-обрядового значення ще задовго до християнства. У багатьох народів збереглися перекази, в яких яйце виступає джерелом життя, світла і тепла, навіть зародком усього Всесвіту. Існують також численні варіанти легенд, які пояснюють побутування писанок під час Великодніх свят, пов'язують виникнення традицій писанкарства з євангельськими подіями (страстями Христа) тощо.

В бібліотеці було проведено майстер клас по виготовленню сучасних писанок із бісеру, квітів та квілінгу. Наталія Боднарук та Марія Ямпольська які ведуть гуртки фітодизайну та квілінгу від Ланчинського ЦДЮТ, навчили нас майстерності із виготовлення таких писанок. Кожна дівчина оздобила свою власну писанку за своїм смаком. Бібліотекар провела годину краєзнавства присвячену писанкарству.














Немає коментарів:

Дописати коментар