понеділок, 9 жовтня 2017 р.

"ЗАМІНИМО МУРИ ВІДЧИНЕНИМИ ДВЕРИМА".

Ми увійшли в нове тисячоліття, яке може і повинно відрізнятися від попередніх створенням умов для повноцінного життя та розвитку усіх членів суспільства, в тому числі, людей з особливими потребами, і сучасна бібліотека повинна взяти участь у процесі інтеграції цих людей у суспільство.
Не всіх людей доля наділила здоров'ям в рівній мірі. Живуть серед нас прекрасні люди, здібні і талановиті, але з обмеженими фізичними можливостями. Їх називають інвалідами, а вони просто по-іншому дивляться на світ, у них інша шкала духовних цінностей. Вони вміють радіти кожному сонячному дню.
Нині в світі проживає близько 600 мільйонів інвалідів, тобто кожний десятий мешканець
планети має якісь серйозні проблеми зі здоров'ям. В Україні таких людей майже 3 мільйони.
Місія бібліотеки — забезпечити фізичний та інтелектуальний доступ до інформації читачам з обмеженнями, через які їм важко або неможливо використовувати загальнодоступні ресурси. Це стосується також людей з тимчасовою інвалідністю, наприклад, через нещасний випадок, а також тих, хто має певні обмеження через вікові зміни.  Бібліотека бере участь в реалізації державних програм, працює над проектом «Замінимо мури відчиненими дверима», здійснює  інформаційно-бібліографічне обслуговування одиноких людей похилого віку, інвалідів, людей з обмеженими можливостями, надає  вільний та безкоштовний доступ до бібліотечних ресурсів.
Обслуговування соціально незахищених груп населення, людей з обмеженими можливостями, допомога їм у соціальному становленні і соціальній адаптації, поглиблення та розширення знань, підвищення культурного рівня, залучення до спілкування, організація їхнього дозвілля — один із пріоритетних напрямків діяльності бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар