неділя, 5 травня 2019 р.

ПОКОЛІННЯ ПОВСТАНЦІВ.



Коли після прем’єрного показу документального фільму «Покоління повстанців», що відбувся в Івано-Франківську 4 квітня, його герої – наш земляк, уродженець с. Білих Ослав на Надвірнянщині, голова Львівського крайового братства ОУН-УПА 93-річний Дмитро-Олесь Гуменюк (псевдо «Олесь», «Скорий») із сином Андрієм, бійцем добровольчого батальйону ОУН (позивний «Кельт»), – піднялися на сцену, то глядачі у вщерть заповненій залі Івано-Франківської обласної філармонії ім. Іри Маланюк вітали їх стоячи й гучними оплесками.
Презентація стрічки відбулася в рамках Року ОУН, яким 2019-й проголосили Івано-Франківська та Львівська обласні ради. Створили фільм прикарпатці. Його автори і режисери – член НСЖУ Ольга Терешкун та голова Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України Юліан Яковина. Координатори творчого проекту – заслужений журналіст України, нині редактор громадської газети «Рідне село Білі Ослави» Тамара Лейбюк і голова ГО «Рідне наше село», директор музею учасників визвольних змагань Галицького району Богдан Струк, для яких саме з нашого гірського села почалася дорога у світ широкий.
В основу сюжету фільму покладено фрагменти книги Дмитра-Олеся Гуменюка «Спогади про буремні роки визвольних змагань», яка побачила світ 2012 року, зокрема й унікальні сторінки його щоденника, написаного у в’язниці Свердловська (нині – Єкатеринбург). Їх озвучує диктор за кадром. Ділиться із глядачем своїми спогадами й роздумами щодо подій, учасником і свідком яких був, пан Олесь і безпосередньо з екрана.  Прем’єра «Покоління повстанців» – подія особлива тим, що присутні в залі доторкнулися до живої історії, побачили борців за Україну батька і сина Гуменюків не тільки в цій нашій творчій роботі, а й наяву.
Рішенням сільської ради Дмитра-Олеся Гуменюка нагороджено медаллю «За заслуги перед Білими Ославами». Її вручив землякові, ветеранові визвольних змагань сільський голова Микола Щербюк, а подяки – режисерам фільму «Покоління повстанців» Ользі Терешкун і Юліанові Яковині. Також герої і творці стрічки отримали відзнаки від громадської організації «Рідне наше село» з рук її очільника Богдана Струка. А синові пана Олеся Андрієві Гуменюку ще й вручили відерко карпатського меду, який він повезе на схід України для своїх побратимів.







Немає коментарів:

Дописати коментар